dilluns, 9 de març de 2015

Llengua petita, llengua preciosa, llengua menyspreada

L'article escollit ha estat un que tracta el tema de la parla i la pèrdua de paraules pròpies, així com dels canvis en les coses tradicionals i quotidianes.

Comença amb la foto d'una nena anomenada Caterina, de dos anys, que agafa amb la seva maneta un telèfon públic, i diu que ella no sap que, quan sigui gran, probablement aquest tipus de telèfons ja no existiran, i que probablement ella dirà coses que els seus pares no hauran dit mai. Això és el que m'ha cridat més l'atenció.
Explica que estem presenciant una espècie de mutació lingüística. Paraules inventades que sentim cada dia, des de locutors de ràdio fins a caixeres de supermercat. De utilitzar la paraula "desvetllar" per referir-se a "revelar" a dir "bolseta" i "segundet".
Acaba dient que el telèfon que té la Caterina a la mà ja és una antigalla, entenent així, que moltes paraules que avui diem nosaltres també seran velles per ella demà.

És normal que a una llengua s'hi afegeixin noves paraules per definir noves coses que sorgeixen amb el temps, és inevitable que el món avanci. El que si que podríem evitar és el fet de canviar o directament eliminar les paraules i expressions pròpies per d'altres provinents de diferents idiomes, més "valorats".
Així la nostra llengua, que té paraules tant boniques i úniques, perd la seva autenticitat al enfrontar-se amb d'altres més fortes.

1 comentari: