dilluns, 17 de novembre de 2014

Apedaçant forats de conflictes


.
Aquesta entrada parla del conflicte armat d'Iguala, Mèxic, en el qual van desaparèixer 43 estudiants. La cronologia és la següent:

26 de setembre (la nit violenta a Iguala)
El primer atac va ser a les primeres hores de la nit, quan els alumnes van anar a l'estació d'autobusos per anar a la Ciutat de Mèxic per participar als actes en memòria a la matança estudiantil a Tlateloco el 1968.
Al sortir de la central, la policia va començar a disparar als estudiants, però un autobús va aconseguir arribar al Palau de Justícia d'Iguala. A pocs quilòmetres d'allà, tres autobusos són tirotejats de manera salvatge. Els estudiants identifiquen als morts com a companys seus. Els agressors segresten a uns 58 estudiants, segons es creia primerament.
Cap a mitjanit, l'autobús de l'equip de futbol Los Avispones de Chilpachingo, es tirotejat.
El resultat d'aquella nit: sis morts, 17 ferits i 58 estudiants desapareguts.

27 de setembre
La fiscalia reconeix que van ser policies els que van disparar als estudiants. Es troba el cos d'un dels 58 desapareguts, al qual li havien tret els ulls i li havien tret la pell de la cara.

28 de setembre
Es detenen a 22 membres de policia d'Iguala i la fiscalia comença la cerca dels altres estudiants desapareguts.
30 de setembre 
Es localitzen 14 dels 57 estudiants suposadament desapareguts. La policia senyala a José Luis Abarca i a Felipe Flores com a possibles responsables de les morts. Des de llavors no es sap on es troben l'edil i la seva muller, vinculada al narcotràfic que controla la zona.

1 d'octubre
El govern ofereix una recompensa d'un milió de pesos (74.000 dòlars) per informació útil que ajudi a trobar als estudiants.

2 d'octubre
El govern general pren el control i envia l'exèrcit d'Iguala a algunes zones.

4 d'octubre
Es troben sis fosses , amb 28 cadàvers calcinats a les afores d'Iguala.
A aquestes dates s'han detingut unes 30 persones, entre elles policies, tots vinculats al grup de narcotraficants Guerreros Unidos
5 d'octubre
La Fiscalia diu que els policies van arrestar als joves i els van entregar als narcotraficants. Aquests en van matar com a mínim 17 dels 43.

9 d'octubre
La Fiscalia deté a quatre persones que revelen la ubicació de quatre fosses més. Però més tard es descobreix que no són dels estudiants desapareguts.

20 d'octubre
La Fiscalia augmenta la recompensa a 1,5 milions de pesos per cada un dels normalistes.

24 d'octubre
Fins aquí, s'havien trobat 11 foses i 38 dels cossos.

5 de novembre
L'alcalde d'Iguala i la seva muller, considerats els autors intel·lectuals del crim són detinguts.


Després d'haver llegit tota la cronologia que he trobat sobre aquest cas, i haver-la resumit he arribat a la conclusió de que encara m'avergonyeixo més del món en el qual visc. És un món cruel, on la gent i les coses es mouen per interessos, generalment econòmics. On es maten persones perquè sí, per encobrir, per ideologies...
Com he dit abans només sento una cosa, la qual puc definir amb una sola paraula: VERGONYA.1 comentari:

  1. Bona notícia i bona reflexió!
    ORT: "he arribat a la conclusió QUE..." abans de la conjunció "cau" la preposició "DE"

    ResponElimina